Recensie : Leven met de Stem door Theo Kralt

Leven met de Stem

Afgelopen vrijdag 3 april 2020 verscheen het boek: Bart Gijsbertsen Jan Willem Kirpestein ‘Leven met de Stem’, De geplande boekpresentatie kon door de omstandigheden geen doorgang vinden.

Ik heb het boek zaterdagavond en zondagmorgen gelezen en heb daarna eerdere publicaties van beide auteurs geraadpleegd en nagelopen op de aantekeningen die ik hierin gemaakt had. Bij mij werkt het zo dat ik een biografie, een kunstboek, een geschiedenisboek of een documentaire of rapport moeiteloos tot me neem maar dat ik voor dit type boek echt moet gaan zitten en het niet in een keer uit kan lezen omdat het reflecties bij jezelf oproept en de vraag wat het met jou dus met mij doet.
Voorafgaande aan het boek en na afloop van het boek heb ik me vooral afgevraagd waarom de beide auteurs die elkaar als predikant in de Betuwe hebben leren kennen dit opgeschreven en gepubliceerd hebben. De vraag waarom je iets doet is meestal gemakkelijker te stellen dan te beantwoorden.
Ik vond het vooral ook een heel persoonlijk boek. Ik ben geen theoloog maar ben wel een leven lang met de kerk opgegroeid en omgegaan en heb er ook veel mee te maken gehad. Dit onderdeel laat ik aan anderen over.
Geen ander boek ken ik waarin de schrijvers hebben gepoogd op te schrijven hoe de stem van God bij hen terechtkomt, inwerkt en bij je blijft. Dan weer meer dan weer minder. Dan weer heftig soms meer gedurende.
Het persoonlijke element geldt voor beide schrijvers. Het boek Leven met de Stem is zeker niet hun biografie maar het maakt er naar mijn mening wel een wezenlijk onderdeel van uit. Zelf vond ik het mooi dat ieder zijn eigen levensgang, achtergrond en keuzemomenten in deze levensecht op zijn eigen wijze heeft opgeschreven. Dat zegt iets. En mooi gedaan ook.
De duidingen: bevindelijkheid, persoonlijke omgang met de stem van God, niet oordelen en Joodse wijsheid zijn bij mij na het lezen van het boek blijven hangen.
De kern van het boek staat voor mij op pg. 28-29 waarom maakt iemand de keus en hoe kan het gebeuren dat je door God geraakt wordt of dat God jouw raakt gegeven allerlei omstandigheden en ontwikkelingen die in elk leven weer anders zijn.
De auteurs verdienen waardering voor het feit dat zij dit hebben willen en durven op te schrijven. De bedoeling van het boek is je te raken. Mij heeft het in elk geval opnieuw aan het denken gezet.

Zelf zeggen ze er dit over:

“Wij openen in dit boek ons hart over onze persoonlijke omggang met de Stem en zouden dat bij de presentatie met jullie hebben gedeeld. Daarnaast het boek ‘gelardeerd’ met 42 citaten uit de wereldliteratuur waarin we anderen horen spreken over hun ‘ervaringen met de Stem’. En we zouden blij zijn geweest met wat jullie ons hadden willen delen.
Daarom de vraag: laat ons iets van je mogen vernemen als je het boek gelezen hebt. Fysiek moeten we elkaar wel mijden, maar de dialoog kan doorgaan; zij het nu op een wat andere manier.
En als je het boek inspirerend vindt: laat dat ook anderen weten!
Veel sterkte en zegen allemaal in deze spannende tijd.”

Het boek is fraai en foutloos vormgegeven en uitgegeven. Waarschijnlijk is het geen toeval dat de voornamen en achternamen van de schrijvers op de coverpagina van het boek Leven met de Stem zonder hoofdletter gedrukt zijn. Dat valt op in vergelijking met pg. 3

Recensent : Theo Kralt

(Visited 30 times, 1 visits today)