Reisgids

Onze levensweg houdt zich maar zelden aan de door ons voorgeprogrammeerde navigatie. Breng me naar B. En zie, daar is een omleiding met gele borden. Volg K. Heb je K ijverig gevolgd, beland je op een geheel ander punt om je route te vervolgen. Het landschap ziet er anders uit en die afgrijselijke flatgebouwen ken je ook al niet.

Eigenlijk is het een raadsel dat we steeds plannen maken om in een rechte lijn efficiënt B te bereiken. Want we weten het al van onze grootmoeders. Van het concert des levens bestaat er van alles en nog wat, maar zeker geen programma. Soms zouden we in de berm van ons leven willen gaan zitten, ons afvragend waar al die obstakels, versperringen en omleidingen in vredesnaam goed voor zijn. Of is het leven zelf een grote hindernis.

Ook Harrie de Steur heeft zich afgevraagd wat het betekende dat het leven vaker dan niet pijn en moeite kost. Hij heeft daar een boek over geschreven dat de titel draagt ‘Omdat je het aankunt’. Hierin legt hij uit dat alle beproevingen die we op onze levensweg ondervinden van betekenis zijn. Ook al kunnen we dat niet altijd zien als we bij de pakken neerzitten, Al die pakken bevatten, in de levensfilosofie van Harrie, een uitdaging. Oké, een les die, als we die inderdaad leren, ons verder helpt in dit ondermaanse. De planner in ons is, het zal ons niet verwonderen, ons onvermoeibare ego. Geen goede raadgever, vindt De Steur, want de planner zwemt tegen de stroom van het leven in.

Nu wijst de ervaring dit keer op keer uit, maar we kunnen het kennelijk niet laten om steeds maar weer te vertrouwen op de op het dashboard knikkebollende tomtom. We willen tegen beter weten in controle. Gaat je niet verder helpen, houdt auteur De Steur ons voor. Net als gedurende het slippen van de auto, moet je nu juist meebewegen. De schrijver zegt ook dat ons neurotische ego, dit zijn mijn woorden, echt een toontje lager moet zingen willen we kunnen horen. Kunnen luisteren naar onze innerlijke reisgids, de ziel. Daar kunnen we op vertrouwen en niet op het levensvijandige ego dat we graag trots voorzien van het etiket ‘redelijk, efficiënt en effectief’, ook mijn woorden.

Verdriet, tegenslag, teleurstelling en al die dingen die onze levensweg in onze ogen zo bemoeilijken, dienen, volgens het boek van Harrie de Steur, het goddelijke in onszelf te doen ontvlammen. Tegenslag als een vruchtbare akker. Lees het maar.

(Visited 22 times, 1 visits today)