Recensie : Zeg me, wie ben je. door Rozemarijn Ockhuysen

Zeg me, wie ben je. Magda van den Ende.

Als kind reeds vond ik de Bijbelse verhalen van bijvoorbeeld Ruth, Esther en Mirjam fascinerend. Hoewel ik niet begreep waar het echt om ging, ervoer ik wel iets van de mystiek en verwantschap met deze vrouwen. Maar kon daar natuurlijk geen woorden aan geven. Eenmaal volwassen kon ik weinig meer met deze oud- testam entische verhalen. En nu dan het boek van Magda van de Ende in handen gekregen waarin al deze verhalen weer op een nieuwe manier tot leven komen. De schoonheid wordt zichtbaar. Het is zeker geen boek om op een achternamiddag even uit te lezen. Het vraagt concentratie en niet alle begrippen zijn meteen even duidelijk. Maar al lezende komen de vrouwen tot leven en ging ik zeker iets van de mystiek en de diepe wijsheid die in deze verhalen verscholen ligt, begrijpen.

Jammer was dat ik niet doorhad dat in de appendix een inleiding in de kabbala stond. Het is handig om deze eerst te lezen om enige voorkennis te hebben. Daarna kun je de hoofdstukken in willekeurige volgorde lezen. En verder je gewoon maar mee laten voeren en een bijbel ernaast houden. Een boek om stil van te worden. Om te lezen en te herlezen.

Recensent: Rozemarijn Ockhuysen

(Visited 46 times, 1 visits today)