De moed hebben te zijn

Douwe Halbesma uit Lutjewinkel is een uitgesproken gelukkig mens. Hoe dat zo gekomen is en hoe anderen vrijheid en geluk kunnen vinden, beschrijft hij in zijn boek ‘Zeilen op de wind van vandaag’. Het is zijn eerste publicatie, maar zeker niet zijn laatste.  Douwe Halbesma (54) zegt het zonder aarzelen: “Ik ben een uitgesproken gelukkig mens. Niet omdat mijn hobby als schrijver zijn vruchten begint af te werpen of omdat ik op de grote boekenafdeling van Kringloopwinkel Rataplan in Den Helder werk. Maar omdat ik vrij ben van geestelijke problemen. Vanaf mijn 19e ben ik al geïnteresseerd in een leven dat vrij is van problemen. Een gelukkig en vrij leven heb ik nu al vele jaren en het is van niets afhankelijk. Ik neem deze innerlijke rijkdom overal mee naartoe.”

De odyssee van het inzicht
Douwe’s eerste boek is uitgebracht door uitgeverij Van Warven in Kampen. Douwe leerde zijn uitgever Rinus van Warven kennen via de radio: “Hij heeft jarenlang, iedere week, een spiritueel praatprogramma gepresenteerd dat aansloot bij mijn schrijven over vrijheid en geluk. Ik heb mijn manuscript naar hem toegestuurd en bingo! Hij was dolenthousiast. Volgend jaar wil ik een tweede boek uitbrengen onder de titel: ‘De odyssee van het inzicht’. Mijn uitgever houdt zich aanbevolen om ook dit boek uit te brengen.”

Zijn wie je bent
‘Zeilen op de wind van vandaag’ is een boek over vrijheid, een vrijheid die niet afhankelijk is van religie, spiritualiteit, filosofie of van welke levensbeschouwing dan ook. Douwe: “De essentie van mijn boek is: krijg het voor elkaar om naar je ware aard te leven. Heb dus de moed om te zijn wie je bent. Niets is tenslotte fijner en ontspannender dan gepast in het vel te zitten. Er zijn invloeden als werkdruk, prestatiedruk en ingewikkeldheid op de mens werkzaam. Er zijn verplichtingen om na te komen, er is onrust in de wereld en vaak ook in de mens zelf. Het boek is dus bestemd voor hen die, ondanks de maatschappelijke druk, volkomen verlost en vrij willen zijn.”

Vrijheid
Het mag duidelijk zijn, het onderwerp vrijheid gaat Douwe zeer ter harte: “Al eeuwenlang staan er mensen op die bepalen wat wij zien, hoe wij hebben te leven, te werken en te denken. Ik kom op voor hen die de moed hebben om te zijn wie zij zijn. Zó ben ik ertoe gekomen het boek te schrijven, dus om mensen te helpen zichzelf van alle ‘ruis’ in hun leven te verlossen.”
Douwe spaart zijn lezers niet: “Dat wil zeggen: zij moeten het aandurven hun egoïsme op te geven. Ik laat namelijk niets heel van hun pogen om zichzelf op de kaart te zetten. Jezelf actueel willen maken zie ik als oorzaak van het onvrij zijn. Het boek bevat een scherpe analyse van het menselijk leven met de nadruk op alle leugens en misleidingen waarin mensen verstrikt kunnen zitten.”

Hulporganisaties
Douwe Halbesma doneert een gedeelte van de opbrengst van het boek aan hulporganisaties die overal in de wereld actief zijn. Want: “Arme mensen hebben niets aan een boek met ‘geestelijk voedsel’. Zij worden liever van de armoede, wormen en besmettingen afgeholpen.”

 

(Visited 70 times, 1 visits today)