Artikel Constantijn Hoffscholte in Boekblad.nl

Vanuit zijn werk als redacteur met als voornaamste aandachtsgebieden levensbeschouwing en geestelijk leven, heeft Rinus van Warven al jarenlang regelmatig contact met auteurs van spirituele boeken en met uitgeverijen. Hij maakte onder andere meer dan duizend radioprogramma’s voor Omroep Gelderland, waarvoor hij tal van schrijvers interviewde. ‘Op een bepaald moment vond ik dat ik er genoeg van wist om zelf een uitgeverij te beginnen.’ Uitgeverij Van Warven startte begin 2016 en gaf in de afgelopen maanden vijf titels uit.

De journalist/uitgever denkt dat hij een niche in de markt kan bedienen. Uitgeverij Van Warven legt de nadruk op het publiceren van boeken waarvan de inhoud verschillende geloofsrichtingen met elkaar verbindt. ‘Vanuit het verleden hebben we nu eenmaal te maken met een sterke verzuiling, die naar mijn mening nog steeds niet is uitgewerkt. Bestaande uitgeverijen hangen daardoor vaak nog een bepaalde stroming aan. Dat bedoel ik geenszins als kritiek, maar ik heb wel het idee dat zij vaak nog vastzitten aan de spirituele richting die ze vanuit het verleden vertegenwoordigen.’

Van Warven wil een podium bieden aan auteurs die de kloof tussen verschillende geloofsrichtingen overbruggen. Als voorbeeld noemt hij het boek Woorden van Christus van de Franse filosoof Michel Henry, waarin op zoek wordt gegaan naar de betekenis van Jezus’ woorden zonder het vanuit een bepaalde ideologie te bekijken. Het is een van de boeken die volgens Van Warven laat zien dat ‘religie niet eng is, maar vreselijk leuk en ontzettend zinvol’. Bovendien is het volgens hem juist in de huidige tijd waardevol om niet de verschillen maar de overeenkomsten tussen geloven te benadrukken.

Een keer een bestseller zou mooi zijn, maar groot hoeft de uitgeverij niet te groeien. ‘Ik ben geen grote jongen en wil het ook niet worden. Voor veel spirituele boeken is de markt klein. Doordat wij een lage overhead hebben, kunnen we die uitgeven. Ik vind het prima als er van een boek niet duizenden maar honderden exemplaren worden verkocht. Doordat ik mijn werk als journalist er naast heb, kan ik het me permitteren om boeken uit te geven waarvan ik vind dat ze echt een plekje op de markt verdienen’, zegt Van Warven.

Hij verwacht dit jaar nog minimaal zes titels uit te geven. De boeken zijn beschikbaar bij CB. De uitgeverij verkoopt ook via de eigen website en de auteurs, en Van Warven is bezig boekhandels te benaderen.

(Door Constantijn Hoffscholte | 18 mei 2016 | Overgenomen van Boekblad.nl)

(Visited 25 times, 1 visits today)