Geloven op z’n Hebreeuws door Kayleigh Kingma

Van zilveren sporen cover

Geloven op z’n Hebreeuws

Theoloog Bart Gijsbertsen was van jongs af aan al nieuwsgierig naar de joodse Bijbel. Hij vroeg zich af wat er stond in de Tenach, het boek waaruit ook Jezus in de synagoge hoorde voorlezen. De Bijbel komt volledig uit joodse bron en gaat over het volk Israël, maar daar zie je volgens Gijsbertsen vrij weinig van terug in de christelijke theologie. Wanneer er wel sprake is van joodse sporen, worden deze veelal in een negatief daglicht gesteld. De nieuwsgierigheid van Gijsbertsen leidt tot een heroverweging van de joodse bronnen. Hoe kan men in positieve zin naar de joodse roots kijken? De interesse van Gijsbertsen heeft geresulteerd in het boek “Van zilveren sporen”, waarin hij een gang maakt door het synagogale jaar en zich afvraagt hoe het rabbijns commentaar in verhouding staat tot de bijbeluitleg van de kerk.

Welke betekenis heeft de rabbijnse uitleg voor het joodse volk in zijn gespannen verhouding tot andere volkeren? Laat er geen misverstand over bestaan: hem biedt de joodse uitleg veel troost. Hij richt zich tot de christenen die zich bezighouden met de toekomst van Israël en zijn ‘bekering’. Hij spoort hen aan om de ideeën over hun eigen geloof en christelijke theologie breder te trekken. Gijsbertsens boek is het laatste deel van een drieluik dat in het teken staat van een christelijke uitleg van de Bijbel uit Hebreeuwse bron.

Eerder verschenen al Een heidense uitdaging (2015) en Luisteren bij maanlicht (2019), waarin het gaat over de joden als het volk van Israël en over het kerkelijk jaar in relatie tot de joodse feestkalender. De boeken van Gijsberten kan men dan ook samenvatten als ‘geloven met een Hebreeuws ijkpunt’.

Recensent : Kayleigh Kingma

(Visited 54 times, 1 visits today)