het boek hermus cover_groot

Adriaan Noordergraaf schrijft spirituele roman

Adriaan Noordergraaf schrijft spirituele roman

Adriaan Noordergraaf schrijft zijn hele leven al liedjes en teksten. In 2005 kwam een kinderboek van hem uit. Zijn allereerste roman, Het Boek Hermus met als ondertitel De code van Judus Iskarioth, verscheen op 12 oktober.
‘Vijf jaar heb ik gedaan over het schrijven van Het Boek Hermus,’ vertelt Adriaan in zijn werkkamer in zijn woning aan de rand van Oldemarkt. Hier is hij in zijn element. Tegen de wand staat een boekenkast vol met naslagwerken en boven zijn bureau hangt een moodboardt verhaallijnen.
Over de inhoud van zijn eerste roman zegt hij: ‘Het boek Hermus is een spannend en geheimzinnig verhaal over theologiestudente Mirjam Hermus, die allerlei Bijbelse figuren tegenkomt. Ze zijn heel anders dan ze eerst dacht.’ Judas Iskariot, de discipel die Jezus verraadde, speelt daarin een belangrijke rol. Zijn naam verwerkte de schrijver daarom in de ondertitel.
Adriaan wil met zijn boek een statement maken tegen dat ‘grondpersoneel van God dat de Bijbel letterlijk neemt en te gefocust is op de eigen kerk en dogma’s.’ De schrijver is zich ervan bewust dat het boek voor confessionele gelovigen confronterend kan zijn. ‘Ik schop hiermee denk ik wel eens tegen heilige huisjes aan.’
Op de cover van het boek prijkt een dolk, die de Romeinse overheersing symboliseert in de tijd dat Jezus leefde.
Adriaan schreef het boek vanuit het perspectief van de 25-jarige Mirjam. ‘Ik heb eerst een karakterschets gemaakt en omdat ik een levendige fantasie heb, kon ik me wel in haar verplaatsen,’ legt hij uit. Het schrijven vond hij ‘vreselijk leuk’ om te doen. ‘Ik schiep mijn eigen wereld en kon aan niets anders denken. Je kunt als schrijver een klein beetje God zijn, mensen creëren en hen van alles laten doen.’

Door Hilda Knol. Meppelercourant

(Visited 56 times, 1 visits today)