Maar de liefde blijft – Lory Wagenaar

Lory Wagenaar schreef in 2018 het boek Voor wie verloren heeft en zoekt over de verwerking van verlies. Dit najaar verschijnt haar tweede boek over hetzelfde onderwerp: Maar de liefde blijft. Enkele jaren geleden overleed op eerste kerstdag onverwacht haar moeder. Met haar ervaringen helpt ze mensen die moeilijk een weg vinden in het missen van een dierbare. Met Zilver Magazine deelt ze enkele van haar inzichten.

Toeschouwer

Bijna niemand ontkomt aan het gevoel dat na een groot verlies de wereld stil staat. Het is alsof je niet meer meedoet, je voelt je een toeschouwer. Het gevoel van er-niet-meer-bij-horen is heel begrijpelijk. Iedereen om je heen doet van alles, van gezelligheid met vrienden tot sporten, van vrijwilligerswerk tot hobby’s.

Maar jou lukt dit niet, jou lukt niets, je bent kapot en traag. Dat gevoel mag er zijn. Het is belangrijk dat je de wereld even laat voor wat het is en probeert te accepteren dat jij het nu allemaal niet meer weet.

Ver weg of dichtbij?

Als je intens verdrietig bent, lijkt je dierbare mijlen ver weg. Je dierbare is ineens en voor altijd van je weggeglipt, zo voelt het. Hoe tegenstrijdig het misschien ook klinkt, pas wanneer je bereid bent je niet langer aan je dierbare vast te klampen, vind je hem of haar terug. Dan komt er weer ruimte om je met je dierbare te verbinden. Je kunt weer bij hem of haar vertoeven.

De leegte laten bestaan

Veel mensen proberen in hun wanhoop de leegte die de dierbare achterliet op te vullen door, bijvoorbeeld hard te gaan werken of door zich continu met mensen te omringen of door veel uit te gaan. Maar ze ervaren dat dat niet brengt wat nodig is. Niets zal de leegte kunnen vullen. Sterker nog, het is juist in die leegte dat je je dierbare terugvindt want dat is de plek waar hij of zij als het ware ‘woont.’ Daar ben je in staat je weer met hem of haar te verbinden. Waar je in verdriet en wanhoop je dierbare verliest, vind je hem of haar in liefde terug. Want de liefde blijft. Laat je blijvend door de liefde tussen jou en je dierbare verwarmen en inspireren.

In liefde

Je kunt je op allerlei manieren weer met je dierbare verbinden. Je zou bij grote beslissingen in je leven aan je dierbare kunnen vragen ‘Wat zou jij doen?’ Vermoedelijk weet je intuïtief het antwoord. Laat dat gerust meewegen in je beslissing. Ook kun je spullen van je dierbare gaan gebruiken en ze onderdeel laten zijn van je eigen leven. Draag die fijne trui van je partner, gebruik een stoel van je ouders in je eigen huis. Zo blijft de dierbare dichtbij.

Samen verder

Met de dierbare dichtbij kun je samen met hem of haar verder. Er ontstaat een nieuwe relatie die anders is dan voorheen en die soms zal aanvoelen als een armzalige vervanging van wat was. Maar waar je dacht je dierbare los te moeten laten, zul je ontdekken dat het gaat om een andere manier van vasthouden. Dat gaat niet vanzelf, dat is soms hard werken. Steeds weer zul je de verbinding met je dierbare moeten zoeken om je weg samen met hem of haar te kunnen vervolgen. En dan komt er een dag waarop het verdriet om het gemis heeft plaatsgemaakt voor dankbaarheid om het gekend hebben èn het nog steeds kennen van een mooi mens. Je hebt je dierbare in het hier en nu verloren, maar de liefde blijft.

 

Over Maar de liefde blijft

Het boek Maar de liefde blijft is bedoeld voor iedereen die een dierbare verloor en hem of haar intens mist. Het beschrijft het pijnlijke verlies van binnen uit en geeft woorden aan het verdriet zoals het werkelijk voelt. Misschien gaat u gevoelens en gedachten herkennen en kan de herkenning tot steun zijn. Het boek wil een gids zijn – een die uitlegt, bemoedigt, wijst op valkuilen en suggesties aanreikt. In het boek kun u kracht vinden, moed en vertrouwen. Niets kan het verdriet wegnemen, maar misschien kan het boek u wel begeleiden op uw pad, zodat u het niet alleen hoeft te bewandelen. In Maar de liefde blijft staan ook mooie gedichten van bekende en onbekende Nederlandse en Engelse schrijvers.

Mooi mens Lief mens Mijn mens Waar ben je?

Ik zoek je Elke dag Overal:

In huis Op straat In iedere menigte.

Maar dan wacht ik Tot het nacht is;

Met alle sterren om me heen

Weet ik: Je liet me niet alleen.

Op de website van Lory www.rouwverwerkingonline.nl vindt u workshops, uitleg en tips die kunnen helpen na het verlies van een dierbare.

(Visited 26 times, 1 visits today)