Ik zocht een plekje in mijn eigen boekenkast thuis om m’n nieuwste uitgave neer te zetten. ‘De geschiedenis van de westerse esoterie’, geschreven door mijn dierbare collega’s John van Schaik en Jacob Slavenburg.’ Net uit de doos gehaald. Ruikt nog vers.
Ben er al dagen lang over aan het nadenken wat ik zeg als iemand me vraagt: ‘Maar, Rinus, wat is eigenlijk esoterie?’. En wat is daar westers aan. Nou geeft het boek er zelf een beter antwoord op dan ik kan bedenken. Slavenburg en Van Schaik zijn meesterlijke vertellers.
In mijn eigen woorden: je hebt het over esoterie als je van binnenuit (vanuit de ziel) naar de buitenwereld kijkt. Edvard Munch (cover-illustratie) keek van binnen naar buiten en zag hoe de natuur wordt behandeld. Hij kan dan niet anders dan laten horen wat er met hem gebeurt in zijn binnenwereld.
Op dezelfde plank in mijn kast staat het Rode Boek van één der meesters der esoterie, C.G. Jung en… Elysion, het nieuwe standaardwerk over Nabij-de-dood-ervaringen. Moet ik er nog meer over zeggen? Voor nu voel ik alleen maar dankbaarheid dat ik dit prachtige werk uit heb mogen geven….

(Visited 46 times, 1 visits today)