AuteurCees de Jonge
Prijs€ 17,95
Verzendkosten
€ 2,50
Genre
ISBN978-94-92421-79-1
Verschijningsdatum2-3-2020

De hervormde theoloog Pieter Elderenbosch (1921-2002) was van 1957 tot 1980 als predikant verbonden aan de Bergkerk in Amersfoort. Hij ontwikkelde in die jaren een eigen, originele bijbeluitleg. De rode draad is het inzicht dat het Messiaanse getuigenis van het Nieuwe Testament geworteld is in het Oude Testament. Hij pleit voor een christelijke uitleg die gestoeld is op de oud-joodse leeswijze.

Ten tijde van het predikantschap van Elderenbosch werden de samenkomsten van de gemeente in de Amersfoortse Bergkerk beschouwd als ‘liturgische broedplaatsen’ . Daarin werd een verband beproefd van Schrift (gelezen en gezongen) en Tafel. In vergelijking met anderen legde Elderenbosch een bijzonder accent.

Oude vertalingen in het Syrisch en het Grieks wijzen er op dat in de Thora de Messias veel sterker aanwezig is dan later aangenomen werd. De christelijke gemeente heeft echter de wekelijkse leespraktijk uit de Thora steeds meer opgegeven. Volgens Elderenbosch zijn jodendom en christendom beide van de Thora vervreemd geraakt. Hij achtte het inslaan van een nieuwe leerweg nodig.

De auteur, Cees de Jonge, werkte in de jaren zeventig als vicaris voor het jeugdwerk in de Bergkerk in Amersfoort. Hij raakte destijds diep onder de indruk van de uitleg van Elderenbosch. In dit boek tracht hij de liturgische en bijbels-theologische visie van Elderenbosch aan de vergetelheid te ontrukken.

BESTELFORMULIER

De Messias en zijn volk

Verzendadres

Naar welk adres mogen we uw bestelling verzenden?

Een moment geduld aub.
(Visited 46 times, 1 visits today)