Existentiële zielzorg

Tussen naam en identiteit

AuteurProf. dr. em. Tjeu van Knippenberg
Prijs€ 16,95
Verzendkosten€ 2,50
GenreZingeving en spiritualiteit
ISBN978 94 92421 66 1
Verschijningsdatum06-09-2018

‘Existentiële zielzorg’ richt zich op het levensverhaal waarin mensen vertellen over hun levensweg, het traject dat zij afleggen tussen hun geboorte en hun dood. Geen twee trajecten zijn hetzelfde, laat staan de verhalen erover.

De verhaallijn rond transcendentie

‘Tussen naam en identiteit’ is een model van zielzorg dat zich concentreert op het verhaal als een voortdurend variërend antwoord op de vraag ‘wie ben ik?’ Het model steunt op het onderscheid van drie dimensies: er is een verhaallijn rond de beleving van tijd, een rond de beleving van ruimte en een rond de beleving van transcendentie. De structuur die zo ontstaat, maakt het mogelijk te zien welke verhouding er is tussen de tijdruimtelijke werkelijkheid en datgene wat haar omvat en te boven gaat.

Deze verhouding krijgt vorm in het mensbeeld, de vraag naar zin, het proces en de identiteit die in het verhaal een rol spelen. Wie als zielzorger werkt, zij het in geschrift, in discussie, in gesprek of in verkondiging, wordt altijd geconfronteerd met de vraag welke de relatie is tussen immanentie en transcendentie. Het model gaat in op het geheim in de alledaagse werkelijkheid en biedt zielzorgers een werkkader om de ziel in het verhaal recht te doen op de route van naam naar identiteit.

Tjue van Knippenberg

Prof. dr.M.P.J. van Knippenberg werkte als pastor in een ziekenhuis, in een woonwagenkamp en onder studenten. Hij is emeritus-hoogleraar praktische theologie en geestelijke leiding. Tjeu was als theoloog verbonden aan de Rijksuniversiteit Utrecht, de Radboud Universiteit Nijmegen en de universiteit van Tilburg.

BESTELFORMULIER

Verzendadres

Naar welk adres mogen we uw bestelling verzenden?

Een moment geduld aub.

(Visited 161 times, 1 visits today)