De heiliging van de Naam

Prijs€ 17,50
AuteurBeatrice L. Jongkind
Verzendkosten€ 2,50
GenreReligie en spiritualiteit
ISBN978 90 80614 67 3
Verschenen

Overview

De slachtoffers van de Holocaust in de jaren ’40-’45 en hun kinderen vragen om een proces van rouwverwerking. Hieruit is dit boek geboren. Hoe moet een mens de catastrofe die zijn ziel heeft getroffen, verwerken? Waaruit moet hij de innerlijke kracht en vrijheid putten om de verschrikking te boven te komen? Hoe kan het leven opnieuw aanvaard en de vraag naar het lijden van de rechtvaardige en onschuldige beantwoord worden?

Dergelijke vragen komen volgens de schrijfster samen in het theologisch concept van de Heiliging van Gods Naam, een centraal begrip in het joodse levensgevoel en de joodse ethiek. De kern van het menselijk bestaan is de verantwoordelijkheid, de fundamentele wil tot betekenis – zo lijkt de joodse psychiater Victor Frankl dit concept te verwoorden. Zo belangrijk is die vraag naar betekenis dat de mens kan sterven voor zijn idealen.

Het boek is globaal als volgt opgezet. Hoofdstuk I schetst enkele hoofdlijnen uit het concept van de Heiliging van Gods Naam; in hoofdstuk II krijgen rabbijnse interpretaties en toepassingen ervan aandacht. Joodse denkers over God en de vragen rond de Holocaust komen ter sprake in hoofdstuk III en IV. In de laatste hoofdstukken komt de auteur tot een afronding, een ‘actualisering’ voor hen die bezig zijn hun rouw te verwerken.

‘De Heiliging van de Naam’ hoort thuis in de dialoog tussen christelijke theologen en bepaalde richtingen binnen het jodendom. De auteur heeft het geschreven vanuit een luisterende houding, om zo een bijdrage aan de dialoog en mogelijk aan de rouwverwerking te leveren.

Over de auteur

Beatrice L. Jongkind is predikante van de Protestantse Gemeente in Harderwijk. Zij studeerde theologie aan de Theologische Universiteit Kampen. Ze werkte bij het Centrum voor Informatie en Documentatie over Israël (CIDI), dagblad Trouw en als geestelijk verzorger in de psychiatrie. Ze is daarnaast publiciste en geeft veel lezingen door het hele land.

BESTELFORMULIER

De heiliging van de naam

Verzendadres

Naar welk adres mogen we uw bestelling verzenden?

Een moment geduld aub.
(Visited 21 times, 1 visits today)